Bosna i Hercegovina je jedna od najpotcjenjenijih zemalja u Evropi.

Skrivena u sjeni popularnijih susjeda, posebno Hrvatske i Crne Gore, Bosna i Hercegovina također ima mnogo toga za ponuditi i vrijedna je vašeg vremena i truda da tamo stignete.

Iako većina turista ide u Sarajevo i Mostar, toliko ćete zanimljivih gradova u Bosni i Hercegovini pronaći.

Sastavio sam za vas listu najboljih mjesta za posjetu u Bosni i Hercegovini koja će vas nadam se nadahnuti za putovanje u ovu nevjerovatnu zemlju.

Bosna i Hercegovina mi je poput droge.

Od prve posjete zaljubio sam se u ovu zemlju i stalno se tamo vraćam, svakom prilikom, ponekad čak i nekoliko puta godišnje.

Iako vrijeme uglavnom provodim u Sarajevu, uvijek sam u potrazi za novim stvarima koje treba vidjeti u Bosni.

Imao sam sreće da sam malo istražio Bosnu, ali još uvijek moram posjetiti nekoliko mjesta – zato sam zamolio kolege blogere i putnike za pomoć kako bih mogao stvoriti najopsežniju listu za vas (i siguran sam da neka mjesta još uvijek ovdje nedostaju).

Sarajevo

Glavni grad države i jedan od najfascinantnijih gradova u Evropi – Sarajevo morate posjetiti kada ste u Bosni i Hercegovini!

Tu se Istok doslovno susreće sa Zapadom, a prepoznatljiv znakovi na ulici govore vam tačno kada se to dogodi.

U krugu od nekoliko minuta hoda možete pronaći katoličku katedralu, pravoslavnu crkvu, džamiju i sinagogu.

Za tako prikriven grad Sarajevo je previše puta bilo u središtu turbulentne povijesti: tu je počeo Prvi svjetski rat, tu su se održale Zimske olimpijske igre 1984. godine, tu se dogodila najduža opsada u modernoj istoriji.

Možete vidjeti kako su se ostaci ovih događaja raširili po cijelom gradu.

Za mene je Sarajevo grad zalazaka sunca – oni su ovdje najljepši, a nevjerovatna lokacija, u uskoj i dugoj dolini sa okolnim planinama, pomaže da se divimo bojama na nebu.

Mostar

Mostar je legenda i vjerovatno najpoznatiji grad u Bosni i Hercegovini. Većina nas je vidjela slike otomanskog starog mosta koji visi iznad tirkizne vode rijeke Neretve.

Nažalost, Mostar je bio i poprište okrutnog rata, a poznati most, izgrađen u 16. stoljeću, srušen je 9. novembra 1993.

Stari most i njegova prelijepa okolina ušli su na UNESCO-vu listu svjetske baštine 2005. godine.

Najbolje mjesto za divljenje tom području je s munare Koskin-Mehmed-pašine džamije – uspon može biti pomalo uzbudljiv, ali vrijedi pogleda!

Mostar je više od Starog mosta, pa svakako pogledajte i druge dijelove grada, posebno Snajperski toranj i park sa kipom Brucea Leeja!

Iako većina turista Mostar posjećuje kao jedan od dubrovačkih jednodnevnih izleta, ovdje vrijedi provesti mnogo više vremena!

Blagaj

Smješten nedaleko od Mostara, Blagaj je poznat po izvoru rijeke Bune (koji ide direktno sa stijena) i samostanu Derviš izgrađenom 1520. godine.

Obje se nalaze jedna pored druge, stvarajući vrlo fotogenično mjesto, posebno kada stojite preko puta rijeke od samostana.

Dok ste tamo, moguće je posjetiti i kuću Derviša iznutra kako biste se divili dobro očuvanim osmanskim i derviškim ostacima i vidjeli mjesto iz druge perspektive.

Počitelj

Zapravo je lako propustiti Počitelj dok se vozite od / do Mostara – grad je zalijepljen za brdo i kamene bi zgrade mogle nestati u bujnoj zelenoj vegetaciji.

Vrhunac procvata Počitelja dogodio se između 16. i 18. vijeka i ovdje možete pronaći ostatke srednjovjekovne i osmanske arhitekture.

Čini se da je vrijeme stalo u ovom utvrđenom gradu, ako imate sreće, možete to mjesto imati uglavnom za sebe i to je najbolji način da se zaljubite u Počitelj.

Za tako mali grad postoje iznenađujuće brojne znamenitosti: kuće, džamija i ruševine tvrđave. Sa tvrđave se možete diviti pogledima na Počitelj i okolicu.

I

Jajce

Nedaleko od Travnika možete pronaći Jajce – još jedan živopisni, opušteni grad.

Centar je okružen zidinama, a citadela je izgrađena visoko iznad. Vrijedno je popeti se tamo da biste se divili prekrasnom pogledu na grad i okolicu.

Iako sam više volio Travnik, uživao sam i u Jajcu. Bilo je tako mirno i tiho, tako ugodno odredište.

Ne propustite i mali vodopad tik ispod centra grada – najbolje se vidi s druge strane rijeke.

Pogledajte aktuelne komentare…

No comments to show.

Leave a comment